Mare Lakovič – Izgubljeni svet doline reke Omo

V iskanju naših korenin
Izgubljeni svet doline reke Omo

Divjine Etiopije, Namibije in Konga dajejo zatočišče zadnjim tradicionalnim, plemenskim kulturam Afrike. Z izginotjem teh kultur ne izgubljamo samo zadnjih arhaičnih ljudstev sveta, ki izhajajo iz območja, ki je geografska zibelka človeštva, temveč tudi starodavna vedenja in genski zapis, ki razkriva fenomen in skrivnosti človeške evolucije. Projekt »V iskanju naših korenin« ni samo zapis nekega časa ali iskanje našega bistva, temveč predvsem nostalgičen in žalosten nekrolog kulturam, ki izginjajo pred našimi očmi in katerih vrednote bomo izgubili še preden smo jih sploh uspeli spoznati. Podobe in lepota teh ljudi nemo pripovedujejo zgodbe o tragiki kulturnega in civilizacijskega soočenja dveh neenakih svetov in  žalostnem izginjanju teh zadnjih tradicionalnih kultur Afrike.

Mare Lakovič (rojen 10.4.1962) se je že v okviru študija sociologije, zgodovine in antropologije intenzivno ukvarjal s problematiko izginjanja tradicionalnih plemenskih skupnosti in njihovih kultur na območju Srednje in Jugozahodne Azije v Pakistanu, Afganistanu (Hindukuš), kitajskem Xinjangu, Mongoliji, Nepalu, Maleziji, Indiji (Kašmir, Ladak in Zanskar, Himačal Pradeš, Arunačal Pradeš, Radžastan, itd.) in se kasneje predvsem osredotočil na zadnje prvinske, plemenske kulture Afrike, v Namibiji, Maroku, Botsvani, Etiopiji, itd. Že približno 25 let na svojih raziskovalnih odpravah zahaja v najbolj odročne kotičke omenjenih držav, kjer dokumentira številne zanimive plemenske skupnosti in kulture, ki jih ogrožajo globalizacijski procesi, vojni konflikti ter zlasti pritiski in pohlep mednarodnih korporacij. V zadnjih šestih letih je bil na šestih raziskovalnih odpravah v Etiopiji, kjer se je osredotočil na eno izmed zadnjih območij ohranjenih prvinskih kultur Afrike, v porečju reke Omo. Za National Geographic Slovenija je v letu 2013 tudi organiziral in vodil odpravo v južni Etiopiji.

Njegovi članki in fotografije so bili objavljeni v številnih slovenskih časnikih in revijah, kot so Gea (rubrika Svet, ki izginja), Adria Flight Magazine, Svet in ljudje, itd. Že več kot dvajset let se ukvarja tudi s fotografijo in je avtor več kot desetih, večjih, samostojnih fotografskih razstav (Cankarjev dom v Ljubljani, Grad Bogenšperk, Inštitut Jožef Štefan, MK), številnih predavanj, okroglih miz, javnih nastopov, itd. Je tudi soavtor nedavno izdane knjige Afganistan: slovenski pogledi. Zadnja leta občasno sodeluje skupaj z fotografom Arnejem Hodaličem na zanimivem projektu dokumentiranja zadnjih tradicionalnih plemenskih kultur Azije in Afrike (skupne odprave v Etiopiji, Indiji, Namibiji, itd).

Mare Lakovič
Soška 14
1000 Ljubljana
marko.lakovic@mklj.si
041 601 324