Biografija

 

Silvester Komel – življenjski podatki 

1931      Rojen 5. septembra v Rožni Dolini pri Gorici Leopoldu in Venceslavi, roj. Komel, kot prvi med osmimi otroki.

1947      Potem ko dokonča osnovno šolo v Gradiški ob Soči, dva razreda trgovske šole v Gorici, malo maturo na klasični gimnaziji, prav tako v Gorici, prične v Ljubljani obiskovati Šolo za umetno obrt na oddelku za uporabno grafiko. Po tretjem letniku zaradi bolezni preneha šolanje in se vrne v Novo Gorico.

1953      Uspešno opravi sprejemni izpit in začne študij na ljubljanski Akademiji za upodabljajočo umetnost; študira pri M. Preglju in G. Stupici.

1958      S kolegi (J. Bernikom, D. Jejčičem, A. Jemcem, K. Meškom, A. Maraževo, V. Zorkovo, H. Marchelom idr.) obišče Pariz. Zapusti akademijo kot absolvent in sprejme službo učitelja likovnega pouka na osemletki v Mirnu pri Gorici. Tu deluje deset let, kjer angažirano uveljavlja novodobne pedagoške metode, s katerimi učinkovito spodbuja ustvarjalnost učencev in jih neposredno naveže na kraško kamnoseško izročilo; ukvarja se tudi z uporabno grafiko.

1960      Priredi prvo samostojno razstavo v preddverju OLO Nova Gorica (danes MONG), pred tem nekaj nastopov na skupinskih razstavah (Kranj, Šempeter pri Gorici, Nova Gorica)

Silvester Komel

1962      V nedozidani družinski hiši v Rožni Dolini (Vipavska c. 19) uredi improvizirani atelje. Hišo dokonča šele 1979, takrat se z družino (ženo Sonjo in otrokoma Boštjanom in Urško) preseli iz Bilj, kjer so bivali dotlej.

1968      Po desetih letih opravi diplomo na ljubljanski Akademiji likovnih umetnosti pri G. Stupici (tema: Združevanje likovnega in tehničnega pouka); nastopi službo profesorja likovne vzgoje na osnovni šoli v Šempetru pri Gorici.

1969      V tem in naslednjih letih številne samostojne (Gorica, Trst, Gradišče ob Soči, Tržič (Italija), Kranj, Jesenice) in skupinske (tudi s skupino 2 x GO) razstave.

1971      Prva predstavitev v Ljubljani na odmevni samostojni razstavi v Mestni galeriji (ob njem razstavlja Z. Apollonio), ki jo skupaj s slikarjem pripravi umetnostni zgodovinar in kritik S. Bernik. Na razstavi pomembni odkupi republiške in mestne odkupne komisije; odkupljena dela hranijo Moderna galerija v Ljubljani in Goriški muzej na Kromberku.

1972      Samostojna razstava v Salonu Meblo v Novi Gorici, kjer je predstavljen zvečine izbor del z ljubljanske samostojne razstave.

1973      Slikarja prično vabiti jugoslovanska razstavišča, svoja dela razstavi v Beogradu v Galeriji Kolarčeve ljudske univerze in v Novem Sadu v Malem likovnem salonu; v bližnjem Štanjelu v Zadružnem domu razstavi pomembna dela iz cikla Upor. V Benetkah mu priredi odmevno razstavo ugledna ustanova Querini Stampalia. Razstavlja v Coventryju (Velika Britanija) v selekciji Sodobne jugoslovanske umetnosti: slikarstva in kiparstva; kot predstavnik Slovenije se udeleži VIII. Mednarodnih slikarskih tednov v Gleisdorfu (Avstrija) in razstavlja v graški Neue Galerie, ki hrani dve slikarjevi deli.

1974      Intenzivna razstavna dejavnost: samostojne predstavitve v Murski Soboti, Mariboru (Razstavni salon Rotovž), Ljubljani (Mala galerija) in Tolminu, ob tem udeležba na štirinajstih skupinskih razstavah; med drugim razstavlja v selekciji tematske razstave Pejsaž v sodobni umetnosti Jugoslavije, najprej v Zrenjaninu, naslednje leto v Novem Sadu in Subotici.

1975      Znova samostojna razstava v Ljubljani (Galerija Labirint). Udeležba na selektivni razstavi VII. jesenski in I. mednarodni salon likovne umetnosti v Banja Luki. Televizija Ljubljana posname oddajo o umetniku v ciklusu Miniature. Umetnik prejme Bevkovo nagrado za slikarstvo in pedagoško delo v Novi Gorici.

1976      Samostojni razstavi v Celju (Likovni salon) in Zagrebu (Dom JLA), razstavlja v ljubljanski Moderni galeriji (Nove pridobitve) in na Intartu v Celovcu, Vidmu in Ljubljani.

1977      Samostojna razstava v Kopru (Galerija Loža in Meduza); v Kranju na tematski razstavi Nove smeri oblikovanja krajine na Slovenskem.

1978      Razstavlja v Sarajevu na razstavi Umetnost v Jugoslaviji 1970 – 1978, ki jo v galeriji Collegium artisticum pripravi jugoslovanska sekcija AICA (Mednarodno združenje likovnih kritikov).

1979      Po daljši bolezni težka operacija srca v ljubljanskem Kliničnem centru, ki za nekaj časa upočasni ustvarjalno delo umetnika.

Silvester Komel

Opusti pedagoško delo na osnovni šoli v Šempetru pri Novi Gorici in se naslednje leto invalidsko upokoji.

Samostojno razstavlja na gradu Zemono pri Vipavi in v Ljubljani (Likovniki v Ljubljanski banki). Razstavlja na pomembni zgodovinski razstavi Slovenska likovna umetnost 1945 – 1978 v ljubljanski Moderni galeriji. V ljubljanski tovarni Dekorativna izdelajo po slikarjevi predlogi tapiserijo Sproščena sila (1972, 200 x 300 cm), ki jo pokažejo na skupinski razstavi Tapiserija v Sloveniji, ki jo pripravi ljubljanski Narodni muzej v Arkadah. Razstavlja na selektivni razstavi Jugoslovanski likovni trenutek v Beogradu idr.

1980      Samostojni razstavi v Yverdonu (Švica) skupaj z Z. Apolloniom in v Kölnu (Nemčija), razstava naslednje leto postavljena še v Zürichu, Bonnu in Moeursu – Düsseldorfu (Nemčija), 1982 v Davosu (Švica).

1981      Za Slovenski kulturni dom v Gorici izdela po naročilu SO Nova Gorica veliko stensko kompozicijo Sožitje (akril in olje na platnu; 250 x 400 cm), ki obvladuje foyer gledališke dvorane; ob otvoritvi doma v preddverju samostojna razstava. Samostojni razstavi v zamejstvu: Gorica (Auditorium), Trst (Slovenski kulturni dom) in v domovini: Žalec, Sežana, Radenci. Prejme nagrado Prešernovega sklada v Ljubljani.

1982      Udeležba na selektivnih razstavah Trenutek jugoslovanskega slikarstva v Somborju in Krajina kot slika; izhodišče zanjo prostor v Zrenjaninu. Dela v umetniški koloniji Počitelj v Hercegovini, leto zatem sodeluje na razstavi Počitelj 1982 v sarajevski galeriji Roman Petrović.

1983      Samostojna razstava v Špetru Slovenov v Beneški Sloveniji (skupaj s S. Altierijem). Sodeluje na mednarodni selektivni razstavi Balkan – območje miru in sodelovanja med narodi v Bukarešti (Romunija).

Umre 24. decembra 1983, zadet od srčne kapi, pred svojim domom v Rožni Dolini. Pokopan v družinski grobnici na pokopališču v Šempetru pri Gorici.

Silvester Komel

 Samostojne razstave:

1960      Nova Gorica, avla OLO
1968      Nova Gorica, avla občinske skupščine
1969      Gorica, galerija Pro Loco
1970      Gorica, galerija Pro Loco
Gorica, galerija Petrarca s predstavitvijo stereofonije
Gradišče ob Soči, galerija Alle Viole
Tržič, galerija
Kranj, galerija v Mestni hiši
Jesenice, Kulturni dom

1971      Sežana, hotel Tabor
Ljubljana, Mestna galerija

1972      Nova Gorica, Galerija Meblo
1973      Beograd, galerija Kolarčevog narodnog univerziteta Novi Sad, Mali likovni salon
Grožnjan, Studio B 73
Štanjel, Zadružni dom
Benetke, Querini Stampalia

1974      Murska Sobota, paviljon arhitekta F. Novaka Maribor, razstavni salon Rotovž
Ljubljana, Mala galerija
Tolmin, knjigarna Mladinske knjige

1975      Ljubljana, prodajna galerija Labirint
1976      Celje, Likovni salon
Zagreb, Dom JLA
Šempeter pri Gorici, proizvodna hala tovarne Vozila Gorica

1977      Koper, Galeriji Loža in Meduza
1979      Vipava, dvorec Zemono
Ljubljana, Ljubljanska banka

1980      Yverdon, Hôtel de Ville
Köln, Kulturno informativni center SFRJ

1981      Gorica, Auditorium
Trst, Slovenski kulturni dom
Zürich, predstavništvo Ljubljanske banke
Bonn, Presse Haus
Zürich, Galerie Bürdecke
Žalec, Savinov razstavni salon
Moers – Düsseldorf, Sparkasse Kapellen
Sežana, Mala galerija
Radenci, razstavni salon v hotelu Radin

1983      Špeter Slovenov, avla Nižje srednje šole

1984      Nova Gorica, Goriški muzej
(Retrospektivna razstava, avtor: S. Bernik)
Maribor, Razstavni salon Rotovž (izbor iz retrospektive)

1986      Trst, Tržaška knjigarna

1988      Ljubljana, Galerija Labirint, Zadnja dela

1990      Nova Gorica, Kreativni atelje Klavdija Tutte (Hommage S. Komelu)

1991      Ljubljana, Galerija AHL (avtohiša)
Slovenj Gradec, Galerija Kolar

1994      Nova Gorica, Galerija Artes

1996      Ljubljana, Galerija Krka

1997      Nova Gorica, Mestna galerija

1998      Sežana, Kulturni center S. Kosovela

2001      Gorica, Kulturni dom

2003      Nova Gorica, Mestna galerija (multimedijski dogodek)

2005      Novo mesto, Galerija Krka
Ljubljana, Poslovni center Mercator

2006      Koper, sedež Banke Koper
Kanal, Galerija Rika Debenjaka
Gorica, Kulturni center Lojze Bratuž

2010      Ljubljana, Galerija instituta “Jožef Stefan”

2011      Komelovo leto v Novi Gorici

Nova Gorica, Goriška knjižnica Franceta Bevka – razstava ob predstavitvi pesniške zbirke Aleksandra Peršolje s slikovno opremo Komelovih del.

Gorica (Gorizia), Kulturni dom Gorica in Nova Gorica, Mestna Galerija Nova Gorica –Pregledni razstavi ob 80. obletnici rojstva z naslovoma: »Izhodišča in iskanja« ter »Preboj in nagovor«

Nova Gorica, Razstava reprodukcij na prostem pod arkadami stavbe Mestne občine Nova Gorica.

Nova Gorica, Galerija Ribarnica – Razstava portretov iz študentskega obdobja, ter barvnih osnutkov (študij) iz poznega obdobja.

Silvester Komel

Skupinske razstave:

1958      Kranj

1959      Šempeter pri Gorici
Ljubljana

1960      Nova Gorica

1961      Nova Gorica, Ljubljana

1963      Koper, Piran

1964      Ronke (Italija)

1965      Nova Gorica

1967      Ajdovščina, Bovec, Kanal, Kobarid, Nova Gorica, Tolmin

1968      Nova Gorica

1969      Idrija, Nova Gorica, Sežana, Gorica

1970      Ajdovščina, Deskle, Ljubljana, Videm (Italija), Benetke, Genova, Piombino

1971      Gorica, Kranj, Koper

1973      Coventry (Sodobna jugoslovanska umetnost: slikarstvo in kiparstvo),

Gradec, Neue Galerie (VII. Mednarodni slikarski tedni v Gleisdorfu)
Piran, Izola

1974      Skopje, Zagreb, Beograd, Novi Sad, Ljubljana, Zrenjanin (Pejsaž v sodobni umetnosti Jugoslavije), Koper, Ilirska Bistrica, Postojna, Idrija, Ajdovščina, Nova Gorica, Sežana, Tolmin

1975      Novi Sad in Subotica (Pejsaž v sodobni umetnosti Jugoslavije), Ljubljana, Banja Luka (VII. jesenski in I. mednarodni salon likovne umetnosti)

1976      Ljubljana (Nove pridobitve Moderne galerije), Celovec, Videm in Ljubljana (Intart)

1977      Kranj (Nove smeri v oblikovanju krajine na Slovenskem)

1978      Koper, Sarajevo (Umetnost v Jugoslaviji 1979 – 1978), Ajdovščina

1979      Ljubljana (Slovenska likovna umetnost 1945 – 1978), Ljubljana (Tapiserije ročne tkalnice v Dekorativni), Bardo (Italija) – (I. mednarodna razstava Slikarstvo brez meja), Ajdovščina, Beograd, Lazarevac in Batajnica (Jugoslovanski likovni trenutek)

1980      Kostanjevica na Krki (Razstava tapiserij)

1981      Špeter Slovenov (mednarodna razstava Slikarstvo brez meja)

1982      Sombor (XXII. Likovni jesen – Trenutek jugoslovanskega slikarstva), Ljubljana (Tapiserija v Sloveniji), Zrenjanin (Krajina kot slika; izhodišče zanjo prostor), Sarajevo (Počitelj 1982)

1983      Bukarešta, Galerija Dalles (Balkan, območje miru in sodelovanja med narodi)

1984      Zrenjanin (II. zrenjaninski bienale jugoslovanske likovn umetnosti), Gorica (Razstava skupine 2 X GO, In memoriam Silvester Komel, Tino Piazza)

1985      Ljubljana, Galerija Labirint (Kritiki izbirajo)

1987      Nova Gorica, avla OŠ (Razstava likovnih del učiteljev in mentorjev likovnikov)

1990      Celovec, Videm in (1991) Ljubljana (Intart)

1991      Ljubljana, Mednarodni grafični likovni center (Razstava tapiserij)

1999      Ajdovščina, Galerija Ajdika

2001      Galerija Avla, Nova Ljubljanska banka, Ljubljana

(Izbor odkupljenih del v letih 2000 in 2001)

2008      Štanjel (Trije pogledi kraške krajine – Mušič, Komel, Kobal)

 

Nagrade:

1975   Nova Gorica, Bevkova nagrada za slikarstvo in pedagoško delo

1981   Ljubljana, Nagrada Prešernovega sklada za slikarstvo