Silvester Komel

Silvester Komel se je rodil 5. septembra 1931 v Rožni Dolini pri Gorici. Leta 1947 se je v Ljubljani vpisal na šolo za umetno obrt, oddelek za uporabno grafiko. Zaradi bolezni je po tretjem letniku šolanje prekinil. Leta 1953 je uspešno opravil sprejemni izpit in začel študij na ljubljanski Akademiji za upodabljajočo umetnost pri profesorjih Mariju Preglju in Gabrijelu Stupici. Akademijo je zaključil leta 1958, diplomiral pa leta 1968 z delom Združevanje likovnega in tehničnega pouka pri profesorju Gabrijelu Stupici.

Po končanem šolanju je sprejel službo učitelja likovnega pouka najprej na osnovni šoli v Mirnu, nato pa še na osnovni šoli v Šempetru pri Gorici. Kljub zahtevnemu delu likovnega pedagoga je ves svoj prosti čas posvetil slikanju in v teh letih ustvaril ogromen in pomemben opus. Z razstavo v ljubljanski Mestni galeriji leta 1971, ki je pomenila prelomnico v njegovem slikarskem ustvarjanju, je postal znan širši javnosti.

Sledile so važnejše razstave tako v nekdanji skupni državi (v Novi Gorici, Štanjelu, Kopru, Murski Soboti, Mariboru, Celju, Grožnjanu, Zagrebu, Beogradu, Novem Sadu), kot tudi v tujini (v Benetkah, Verdonu, Kölnu, Trstu, Zürichu, Bonnu). Bil je član odmevne mednarodne skupine 2 x GO. Za svoje delo je prejel dve pomembni nagradi, in sicer Bevkovo leta 1975 in nagrado Prešernovega sklada leta 1981. Umrl je nenadno 24. decembra 1983 med pripravo velike retrospektivne razstave, ki mu jo je postavil dr. Stane Bernik v sodelovanju z Goriškim muzejem na gradu Kromberk v naslednjem letu.

Več biografskih podatkov o slikarju Silvestru Komelu.

Informacije / kontakt:
Boštjan Komel
Vipavska cesta 19, 5000 Nova Gorica
gsm +386 41 572 119